Veiligheid in Aanbestedingen Bouw - ViA

Vanaf 2022 wordt het veiligheidsbewustzijn als verplichting opgenomen in veel aanbestedingen en contracten in de bouw. Met als doel minder ongevallen op de bouwplaats. Dit is vastgelegd door opdrachtgevers en branchepartijen die verenigd zijn in de Governance Code Veiligheid. Deze gezamenlijke afspraak wordt: Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) genoemd.

ViA – Veiligheid in Aanbestedingen Bouw

Vanaf 1 januari 2022 met de start van de ViA (Veiligheid in Aanbesteding) zal de verplichting van minimaal trede 2 in aanbestedingen van kracht worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt minimaal trede 3 verlangd van alle aannemers c.q. onderaannemers.

Los van deze verplichting helpt de Safety Culture Ladder uw organisatie om een veilige werkomgeving te creëren.

De belangrijkste voordelen voor uw organisatie op een rij:

  • Continu focus op zichtbaarheid van veiligheid en gezondheid.
  • Belangrijk hulpmiddel in het terugdringen van bedrijfsongevallen met verzuim of bijna ongevallen.
  • Commerciële kansen benutten (bij aanbesteding/ new business)
  • Verhogen van het vertrouwen in uw organisatie door uw opdrachtgevers d.m.v. veiligheidsbewustzijn.
  • Het verduidelijken van een open communicatiestructuur binnen uw organisatie -en(keten)partners.

Veiligheidstreden:
De veiligheidsladder is opgebouwd uit 5 treden
De kenmerken die per trede gelden zijn:

Trede 1 Pathologisch:
Binnen de organisatie heerst de opvatting: ‘bij ons gaat niets fout, wij leveren prima kwaliteit, dus waarom tijd spenderen aan preventieve veiligheidsactiviteiten’ en ‘wat niet weet, wat niet deert’. In de organisatie wordt weinig tot niets geïnvesteerd in verbetering van het veiligheidsgedrag.

Trede 2 Reactief:
De organisatie heeft pas de neiging om te veranderen nadat er zaken zijn mis gegaan. Er wordt reactief gehandeld op basis van ingesleten vaste patronen. Binnen de organisatie voelen medewerkers zich eerder slachtoffer, dan zelf verantwoordelijk. ‘Maar dat is toch niet mijn schuld?’ Verandergedrag is vaak van korte duur.

Trede 3 Berekenend:
De organisatie heeft haar veiligheidsregels nader bepaald, welke belangrijk worden gevonden binnen de onderneming. Zij stelt zich kwetsbaar op, neemt haar verantwoordelijkheid, echter vaak uit eigenbelang. ‘Wat levert het de onderneming nou op?’ De betrokkenheid bij veiligheid en naleving van regels en wetten ligt voornamelijk bij het (hogere) management binnen de organisatie.

Trede 4 Proactief:
Veiligheid heeft een hogere prioriteit binnen de organisatie en is zichtbaar verankerd.  Er wordt continu geïnvesteerd in verbetering van het veiligheidsbewustzijn, waarbij medewerkers en derden die werkzaamheden uitvoeren binnen de onderneming, worden aangespoord elkaar aan te spreken op onveilige situaties en gedrag. Verbeteringen worden gestructureerd ingevoerd en geëvalueerd. Er wordt vooruitgedacht en initiatief genomen.

Trede 5 Vooruitstrevend:
Veiligheid is volledig geïntegreerd in de bedrijfsprocessen en de organisatiecultuur. Het is een vast onderdeel bij reflectie en evaluatie binnen de eigen organisatie én met ketenpartners en branchegenoten. Veiligheidsbewustzijn zit verankerd in het doen en laten van alle medewerkers; ze zijn niet anders gewend.

Hoe kunt u aan de ViA/Governance Code Veiligheid in de Bouw voldoen?

Om als organisatie te voldoen aan de Governance Code Veiligheid in de Bouw/ ViA zijn er de volgende mogelijkheden:

  • SCL Original – Safety Culture Ladder, dit is de Veiligheidsladder waarbij ieder jaar een opvolgingsaudit wordt uitgevoerd (dit is de 100% audit). Het certificaat is 3 jaar geldig.
  • SCL – Bij certificering krijgt u een SCL certificaat voor 3 jaar, waarbij ieder jaar een opvolgingsaudit wordt uitgevoerd (dit is een 40% audit). 
  • SCL Light – Na de eerste beoordelingsaudit (40% audit) wordt er een statement uitgegeven die 3 jaar geldig is. De opvolgingsaudit volgt op het actieplan en hierbij wordt ook een project bezocht. U ontvangt geen certificaat, maar een statement. Dit statement is 3 jaar geldig.
  • Approved Self Assessment – Bij de Self Assessment krijgt u een SAQ Statement (controle door een CI). Vervolgens vindt er in de opeenvolgende 2 jaren een check plaats om dit statement te verlengen. U ontvangt geen certificaat.

Moet u van uw opdrachtgever voldoen aan ViA dan zal hij aangeven welk van deze drie u dient te hebben. Uw opdrachtgever zal dit doen door middel van deze risicomatrix: 

Wat kan Swicon voor u betekenen? 

U kunt Swicon inschakelen voor de volgende gerelateerde dienstverlening:

  • Ondersteuning bij het opzetten van de Safety Culture Ladder.
  • Uitvoeren van interne audits.
  • Begeleiding tijdens certificering.
  • Het trainen van uw personeel t.a.v. veiligheidsbewustzijn.
  • Onderhoud van de Safety Culture Ladder.

Contact opnemen
Kwaliteit op elk niveau waarborgen?

Swicon denkt met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op.