Swicon is jouw partner in kwaliteit en klanttevredenheid

Vol energie je onderneming runnen - en tegelijkertijd voldoen aan alle kwaliteitseisen? Onze kwaliteitsadviseurs denken op elk niveau met je mee. Of het nu om certificering, accreditatie, kwaliteitscontrole of advisering gaat.

Veiligheidsladder certificering

Wat betekent de veiligheidsladder voor jouw certificering?

Bedrijven die veel te maken hebben met aanbestedingen, krijgen vanaf 1 januari 2022 te maken met de ViA. ViA is de afkorting van Veiligheid in Aanbestedingen en is een nieuwe verplichting die is opgenomen in de aanbestedingscontracten. Onderdeel van de ViA, is de Safety Culture Ladder (SCL), in het Nederlands veiligheidsladder genoemd. Met de veiligheidsladder voor de certificering, wordt gefocust op een betere veiligheid op de werkvloer en het terugdringen van het aantal bedrijfsongevallen. De veiligheidsladder wordt in de certificering niet voor niets een ´ladder´ genoemd. Belangrijk zijn namelijk de treden die je als organisatie moet beklimmen. 

 

Hoe in de certificering de veiligheidsladder toepassen?

Welke treden in de certificering van de veiligheidsladder zijn er en welke treden zijn noodzakelijk te behalen om mee te doen aan aanbestedingen? De veiligheidsladder bestaat uit een vijftal treden, die zich kenmerken door de mate van veiligheidsactiviteiten die je in je bedrijf hebt doorgevoerd:

  • Trede 1: pathalogisch: er wordt niet geïnvesteerd in verbetering van het veiligheidsgedrag. 
  • Trede 2: reactief: er komt pas verandering in het veiligheidsgedrag als er iets misgaat.
  • Trede 3: berekend: de belangrijkste veiligheidsmaatregelen worden genomen.
  • Trede 4: proactief: veel aandacht voor de veiligheid en maatregelen worden ver doorgevoerd.
  • Trede 5: vooruitstrevend: volledige integratie van veiligheidsmaatregelen in de bedrijfsprocessen.

Vanaf de introductie van de ViA, geldt de verplichting van trede 2 in aanbestedingscontracten. Dit is maar tijdelijk, want vanaf 2024 geldt trede 3.

 

De veiligheidsladder certificering behalen met Swicon

Doe jij actief mee met aanbestedingen? Dan moet je de veiligheidsladder certificering behalen, zodat je volgens de norm minimaal aan de tweede trede voldoet. Uiteraard kan je doelstelling ook hoger liggen en wil je een hogere trede behalen? Schakel hiervoor de hulp in van Swicon. Wij begeleiden je graag bij het behalen van een zo hoog mogelijke trede op de veiligheidsladder en wat je meer kansen geeft bij aanbestedingen. Dit houdt in dat je veiligheidsmaatregelen in soms verre vorm moet doorvoeren in je bedrijfsprocessen. Hier zijn wij de specialist in, zodat je met onze hulp de maatregelen efficiënt en transparant kunt invoeren.

MEER INFORMATIE? NEEM CONTACT MET ONS OP!
Kwaliteit op elk niveau waarborgen?

Swicon denkt met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op.